Szarlotka żurawinowa

Aga
Ciasta
19.04.2018 14:08
Szarlotka żurawinowa

Na kaszy układamy pokrojone w cieniutkie plastry i wymieszane z cynamonem jabłka, a na nie wykładamy pianę białkową, posypujemy suszoną żurawiną i ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:3 większą część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (25x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor w 170 st. C. Pieczemy w 170 st. C ok 35 minut. - 5 białek - 2/3 szklanki cukru - 1 opakowanie kisielu żurawinowego - garść suszonej żurawiny - 4 łyżki kaszy manny - 1,5 kg jabłek - szczypta soli - cynamon Pianka: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki cukru - 250 g masła/margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kwaśnej śmietany Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2018/04/szarlotka-zurawinowa.html