Tarta z truskawkami i serkiem

Agata
Ciasta
17.04.2016 13:04
Tarta z truskawkami i serkiem

Tarta z truskawkami i serkiem 23 cm Spód: 150 g mąki pszennej* 50g mąki krupczatki* 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Wypełnienie 250 g serka waniliowego lub mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru ok. 500 g truskawek na wierzch: płatki migdałowe lub wiórki kokosowe English version Strawberry tart with cream cheese 23 cm Bottom: 150 g wheat flour * 50g coarse flour * 120 g butter 3 tbsp confectioner’s sugar 1 egg yolk pinch of salt Fulfillment 250 grams vanilla cheese or mascarpone 150 ml heavy cream 30% 2 tbsp confectioner’s sugar approx. W zeszłym roku jakoś nie było okazji (wiecie, że ja słodkości mało jem, piekę zwykle dla znajomych), ale gdy tylko w tym sezonie na truskawki pojawiła się okazja na upieczenie tarty z truskawkami postanowiłam skorzystać z owej okazji. Jeśli lubisz ciasto z truskawkami zobacz inne przepisy na blogu Spróbuj też tartę z truskawkami w wersji bezglutenowej- klik Polecam Ci też przepis na bezglutenową tartę z truskawkami i mascarpone na spodzie z kaszy jaglanej – klik Dziś na blogu może nie ciasto z truskawkami, a tarta z truskawkami i serkiem. w wersji bezglutenowej użyj 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki ryżowej i 50 g mąki kukurydzianej. Gluten version: 100 g millet flour, 50 g rice flour and 50 g corn flour. Sezon na truskawki rozpoczęty zatem pora na ciasto z truskawkami! Moja tarta z truskawkami i serkiem (mimo, że nie mascarpone) chyba się udała, bo znikła bardzo szybko! Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami folii spożywczej i wyłóż nim formę do tarty – ciasto może się rwać, ale nie przejmuj się tym. Szybko wyrób gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20-30 minut. Wymieszaj z serkiem i wyłóż na schłodzone ciasto. Od dawna chciałam zrobić tartę z truskawkami i serkiem mascarpone. Sam serek jest już całkiem słodki, nie dodawałam do masy serowej dużej ilości cukru pudru, by tarta nie wyszła za słodka. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut, usuń papier i fasolę i piecz jeszcze ok. 15-20 minut – do lekkiego zezłocenia. Na wierzchu rozłóż pokrojone na połówki truskawki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.eksperymentalnie.com/2015/06/tarta-z-truskawkami-i-serkiem.html