Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki wody
- 20 gram drożdży
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki soli
- 1 kostka bio tofu naturalnego Polsoja 250 gram
- 300 gram pieczarek
- 1 cebula
- 300 gram kapusty kiszonej
- łyżka kminku
- łyżka kurkumy
- łyżeczka pieprzu czarnego
Przepis
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. W małym garnuszku rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie i dodajemy z 2 łyżkami oliwy do mąki i soli. Ciasto zagniatamy jak na pizzę, musi być miękkie i sprężyste. Do przygotowania nadzienia używamy głębokiej patelni. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy ją na 1 łyżce oliwy. Kapustę kiszoną i pieczarki kroimy i wrzucamy do cebulki. Całość podsmażany około 10 minut. Tofu kroimy w kostkę i smażymy na osobnej patelni przez 5 minut. Podsmażone tofu dodajemy do kapusty kiszonej i pieczarek. Do farszu dodajemy sól oraz pieprz i mieszamy dokładnie. Od ciasta drożdżowego odrywamy małe kawałki i rozwałkowujemy na małe placki. Na taki placek nadkładamy trochę farszu i zlepiamy go tak aby powstał pierożek. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy dodajemy kurkumę oraz kminek i podsmażamy minutę. Taką mieszanką oliwy i przypraw smarujemy górną część naszych pierożków i pieczemy je w piekarniku około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Z przepisu wychodzi ok. 6 pierożków.
Smacznego.