Ser wegański z orzechów nerkowca (bez laktozy)

Jacek
Przekąski
17.04.2016 12:23
Ser wegański z orzechów nerkowca (bez laktozy)

; można użyć również białej (niepalonej) kaszy gryczanej, wtedy ser będzie również bezglutenowy szczyptę soli ewentualnie ulubione zioła i/lub przyprawy Przygotowanie startera z bakteriami mlekowymi (rejuvelac): O tym, co to jest rejuvelac możecie przeczytać na blogu Olgi Smile: Rejuvelac naturalny probiotyk Wszystkie zboża, takie jak żyto, pszenica, jęczmień, ryż, itp., zawierają w sobie kultury rodzimych bakterii. Jest to spowodowane przez bakterie mlekowe, przygotowane przez ciebie w starterze, które fermentują cukry zawarte w paście z nerkowców do kwasu mlekowego. Zostawiamy w spokoju, w ciemnym i ciepłym miejscu na ok. 2-3 dni. Przygotowanie pasty z orzechów nerkowca: 2 szklanki orzechów nerkowca namocz w wodzie przez 6-8 godzin. Aby uzyskać lekko kwaskowy smak sera, można fermentować go z wykorzystaniem bakterii mlekowych (podobnie jak tradycyjny ser z mleka). Ser wegański jest odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy Do zrobienia sera wegańskiego będziemy potrzebować: 2 szklanki orzechów nerkowca (niesolonych) Nakryj słoik kawałkiem gazy lub szmatki, zabezpiecz gumką recepturką i zostaw na 6-8 godzin w ciemnym i ciepłym miejscu do napęcznienia. Słoik z wilgotnym ziarnem (na tym etapie ziarno nie może być zalane wodą, ma być dobrze odcedzone) zostawiamy na 2-3 dni w ciepłym i ciemnym miejscu (np. szafce). Po tym czasie woda stanie się mętna, zaczną wytwarzać się bąbelki gazu i na wierzchu pojawi się piana. Zapach powinien być lekko kwaskowy, jest to rezultatem działania enzymów zawartych w zbożu oraz namnażania się bakterii mlekowych. Ser możemy zostawić w pojemniczku i używać do smarowania pieczywa lub przełożyć do dowolnej formy, aby nadać mu pożądany kształt. Wlewamy go do czystej, wyparzonej butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce (przez kilka tygodni bakterie są aktywne). Dokładnie odsącz z wody, np.na sitku i przenieś do naczynia, w którym będziemy je blendować. Fermentacja: Serek zostawiamy w przykrytym pojemniczku, w temperaturze pokojowej (20-22oC). W ciągu tych 2-3 dni ziarno płuczemy dwa razy dziennie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/04/ser-weganski-z-orzechow-nerkowca-bez.html

Przepisy na domowy ser i chleb

Jacek