Gorąco je Wam polecam! SKŁADNIKI Kruchy spód: - 220 g mąki orkiszowej (lub pszennej) - 30 g cukru pudru - 150 g zimnego masła - 1 żółtko - szczypta soli morskiej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 30-60 ml mleka Nadzienie: - 2-3 bataty (ok. 1 kg) - 2 całe jajka - ¾ szklanki cukru trzcinowego - 125 ml śmietany kremówki - 100 g masła - ziarenka z 1 laski wanilii - skórka z 1 pomarańczy - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - ½ łyżeczki mielonego kardamonu - ¼ łyżeczki mielonych goździków Właściciele gospodarstw żywili swoją siłę roboczą najtaniej jak się dało — zmuszając ją do gotowania z niemalże odpadków, które nie były wykorzystywane w kuchni przez białych. - Upieczone bataty oddziel od skórki i umieść w malakserze lub robocie kuchennym z przystawką z nożami (możesz użyć również blendera). Soul food łączy w sobie elementy kuchni afrykańskiej zaadaptowane na nowym kontynencie z kuchnią rdzennej ludności amerykańskiej. W ten sposób narodziła się kuchnia soul food — kuchnia z duszą, pokazująca poszanowanie dla każdego produktu i prawdziwą miłość do gotowania. Tren’ness kontynuuje dzieło swojej babci i prowadzi jedną z najsłynniejszych restauracji kuchni soul food na nowojorskim Harlemie — Sylvia’s Restaurant. - Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę o średnicy 30 cm, a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Ja po przewertowaniu sieci w poszukiwaniu idealnego przepisu stworzyłem na swój sposób własną recepturę sweet potato pie, inspirując się głównie oryginalnym przepisem Sylvi Woods. Nadzienie - Bataty umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Tym klasycznym amerykańskim plackiem z pieczonych batatów zaintrygowała mnie Tren’ness Woods-Black podczas swoich odwiedzin w polskiej edycji MasterChefa. Sama kuchnia soul food stoi na straży dobrego imienia kuchni amerykańskiej, która okazuje się nie być tylko hamburgerowym królestwem. Czarnoskóra ludność jak wiemy, nie miała łatwego życia, szczególnie w południowych stanach, gdzie ciężko pracowała na plantacjach. Handlarze niewolników oprócz żywego towaru przywieźli ze sobą składniki potraw, będących podstawą kuchni mieszkańców Czarnego Lądu, takie jak choćby użyte w dzisiejszym przepisie bataty. Bita śmietana: - 250 ml kremówki - 50 g cukru pudru - ziarenka z ½ laski wanilii Formę wraz z ciastem włóż na 30-60 minut do lodówki.