Zobaczymy co będę “chciała! :) Zapiekana kasza jaglana z malinami i jagodami 1 porcja (3 kokilki) 60g kaszy jaglanej mleko kokosowe (2 razy więcej mleka niż kaszy) wiórki kokosowe (1 łyżka oraz do posypania) jajko maliny jagody szczypta soli szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej ½ łyżeczki skórki startej z cytryny masło do wysmarowania kokilek łyżka cukru /ksylitolu/stewii można polać miodem lub posypać cukrem pudrem W oczy rzuciły się jajka i to przez nie pomyślałam, że może tym razem zamiast kaszy jaglanej na mleku, zapiekę ją. To był dobry początek leniwego dnia, dnia tylko dla mnie, kiedy usuwam z głowy “muszę, a w jego miejsce daję “chcę. Lubię gdy mogę wstać w niedzielę rano i nic nie musieć, a jeśli musieć to dlatego, że tego chcę, a nie że muszę. Polecam Wam takie dni, polecam też takie śniadanie, bo zapieczona kasza jaglana z malinami wyszła obłędnie smacznie i już wiem co będę jeść kolejnej niedzieli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i zapiekaj ok. 20 minut (do ścięcia się jajka, w zależności od piekarnika może to być dłużej lub krócej). Zapiekana kasza jaglana z owocami, z dodatkiem wiórek kokosowych, podana w małych kokilkach była świetnym pomysłem. W rondelku zagotuj mleko kokosowe, dodaj kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Kaszę jaglaną upraż na teflonowej patelni, a następnie przelej wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki.