Ciasto z ciecierzycy i masła orzechowego

Agata
Ciasta
30.10.2017 12:19
Ciasto z ciecierzycy i masła orzechowego

Drukuj Ciasto z ciecierzycy i masła orzechowego blaszka 20x18 cm Składniki 240 g ciecierzycy (cieciorki) z puszki, 1 puszka po odsączeniu ½ szklanki masła orzechowego 3 łyżki miodu lub syropu z agawy 50 g (ok. ¼ szkl.) brązowego cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ½ szklanki posiekanych orzeszków ziemnych 100 g czekolady gorzkiej orzechy ziemne do posypania Przygotowanie Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (bez termoobiegu). English version Chickpea Peanut Butter Cake 18x20cm baking form 1 (15 oz) can chickpeas, rinsed and drained ½ cup peanut butter 3 tbsp honey or agave syrup 50 g (~¼ glass) brown sugar 1 tsp baking powder 1 pinch of salt ½ glass of chopped peanuts 100 g dark chocolate W sumie, skoro można upiec ciasto z fasoli to czemu nie można z ciecierzycy? Jednak moje zdziwienie, że można upiec ciasto z ciecierzycy było tak ogromne, że nie mogłam przejść obok tego pomysłu obojętnie i nie przetestować go jak najszybciej. Na pomysł by upiec ciasto z ciecierzycy wpadłam szukając przepisu na ciasta z masłem orzechowym. Wiem, że ciasto z fasoli to ciasto z czekoladą/kakao, więc ewentualny smak fasoli jest ukryty pod intensywnym czekoladowym smakiem. Z drugiej strony zależało mi na smaku masła orzechowego (wręcz wzmocniłam go posiekanymi orzechami arachidowymi), dlatego też postanowiłam zaryzykować i ostatecznie zrezygnowałam z dodatku białej czeoklady. Chyba nie ;) Ciasto z ciecierzycy i masła orzechowego smakuje trochę jak snikers, zwłaszcza dzięki chrupiącym podczas jedzenia orzeszkom arachidowym. Bałam się, że moje ciasto z ciecierzycy będzie za bardzo ciecierzycowe i myślałam nad tym by do masy dodać roztopioną białą czekoladę. Ciasto z ciecierzycy i masła orzechowego robi się naprawdę prosto! A co powiesz na ciasto z ciecierzycy i masła orzechowego? Co prawda ciasto z fasoli jeszcze przede mną, ale już wiem, że to nie takie trudne. Przepis można zrobić w wersji wegańskiej i używają zamiast miodu naturalnego miód sztuczny, syrop z agawy lub syrop klonowy. Nie wiem ile ciasto może leżeć w lodówce, bo w końcu zniknęło w dniu jego powstania :) Inspiracją do zrobienia tego ciasta z ciecierzycy był ten przepis. Ciasto z masłem orzechowym – brzmi kusząco prawda? 3.5.3251 Jeśli lubisz tego typu wilgotne i czekoladowe ciasta polecam Ci zrobić koniecznie: Wszystkie powyższe przepisy są na ciasto bezglutenowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.eksperymentalnie.com/ciasto-z-ciecierzycy-i-masla-orzechowego/