Harissa

kardamonovy
Przekąski
13.04.2016 11:04
Harissa

Składniki: 8 suszony papryczek chili 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 4 łyżki oliwy extra virgin sól Papryczki moczymy w wodzie parę godzin (ja moczyłam je całą noc). Inna sprawa, że robiłam ją w 100% z suszonej papryki, dlatego wyszła w końcu czerwona, nie pomarańczowa. Zapach, który w tej chwili unosi się w domu po prażeniu przypraw do tego przepisu, jest naprawdę niesamowity. Walczyłam z harissą już tyle razy, że straciłam nadzieję, że kiedyś się nią z Wami podzielę. Pewnie tak jak w przypadku sosu z pieczonej papryki, harissa będzie potrzebowała paru dni, żeby dojrzeć. Okazało się jednak, że musiałam ją po prostu długo miksować, żeby uzyskać kolor o jaki mi chodziło. Muszę się zaopatrzyć w większą ilość takich papryk, jest to bardzo przydatny wynalazek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/harissa/