Porcje Czas przygotowania 1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina Czas gotowania Czas oczekiwania 40 minut 180 ºC Odwrócone ciasto z bananami Print Recipe Porcje Czas przygotowania 1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina Czas gotowania Czas oczekiwania 40 minut 180 ºC Składniki Składniki na ciasto 200 g mąki 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 200 g maślanki 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru z wanilią Składniki na karmel - do posmarowania i wysypania formy 30 g miękkiego masła 40 g brązowego cukru Odwrócone ciasto z bananami Print Recipe Porcje Czas przygotowania 1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina Czas gotowania Czas oczekiwania 40 minut 180 ºC Porcje Czas przygotowania 1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina Czas gotowania Czas oczekiwania 40 minut 180 ºC W jednej z nich wymieszać wszystkie mokre składniki na ciasto (maślankę, śmietanę, jajko i olej), a w drugiej wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier z wanilią). Dodatkowo 4 banany Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm Sposób przygotowania Przygotować dwie miski. Jeszcze lekko ciepłe wyciągnąć z formy i pozostawić w pozycji do góry nogami/bananami, do całkowitego wystudzenia, a wtedy nadmiar wytworzonego karmelu wsiąknie do ciasta. Ja właśnie niedawno zdecydowałam się na upieczenie odwróconego ciasta z bananami i był to strzał w dziesiątkę! Formę na ciasto posmarować masłem (jego warstwa powinna być dość gruba, więc należy zużyć podaną ilość) i obficie posypać cukrem. Banany powinny przylegać przecięciem do powierzchni formy i muszą być ułożone ściśliwie Ciasto wylać na banany i wyrównać.