Masa “sernikowa 200 g (pełna szklanka) kaszy jaglanej 1 szklanka mleka ryżowego 1 szklanka wody 400 g mleczka kokosowego w puszce (musi stać minimum 48h w lodówce by utworzyło się dużo śmietanki) ⅓-½ szklanki syropu z agawy (lub np. stewia) ¾ szklanki oleju kokosowego 150 g wiórek kokosowych 1,5 łyżki soku z cytryny ziarenka z 1 laski wanilii Na wierzch kawałek czekolady deserowej płatki kokosowe płatki migdałowe Wzorując się na poprzednim przepisie na sernik z kaszy jaglanej chciałam wprowadzić kilka zmian i teraz ugotować kaszę na mleczku kokosowym (tak jak w przepisie na trufle jaglane, który niebawem opublikuje na blogu ;)). Druga zaleta to jest to, że jest mega pyszne! Wegański sernik z kaszy jaglanej bez pieczenia Spód 0,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych 0,5 szklanki płatków jaglanych 1,5 szklanki daktyli 2 łyżki kakao do wypieków lub karobu ewentualnie 1 banan Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 2 godziny. Brzmi dziwnie, wiele osób burzy się, że nazywam je sernikiem, ale cóż tak się przyjęło, a ja świata naprawiać nie będę ;) Uwielbiam ciasto z kaszy jaglanej (bez względu czy nazywa się sernikiem czy też nie ;)), a to wyszło wyjątkowo pyszne! Szkoda było mi psuć ten efekt i dlatego kaszę ugotowałam na mleku ryżowym (pół na pół z wodą, by smak ryżu nie zdominował smaku mleczka kokosowego), a śmietankę kokosową wymieszałam z ugotowaną kasza. Wegańskie ciasto z kaszy jaglanej (wegański sernik z kaszy jaglanej) to pyszna propozycja dla osób z nietolerancją laktozy oraz wegan, gdyż nie zawiera ani glutenu ani produktów pochodzenia zwierzęcego). Jednak puszka z mleczkiem kokosowym pokrzyżowała mi plany- po jej otwarciu okazało się, że tak długo stała nie ruszana, że prawie w ogóle nie ma w niej płynu, jest sama śmietanka. Zmiksuj daktyle z płatkami i kakao – dolewaj wodę z moczenia daktyli w miarę potrzeb, ale nie za dużo, masa ma być bardzo gęsta, ma przypominać kruszonkę. Spód postanowiłam zrobić ciemny, kakaowy i wzorując się na przepisie na tartę wegańską, użyłam namoczonych daktyli i płatków – tu wzięłam miks płatków owsianych i jaglanych. Bardzo kokosowe, delikatnie słodkie, na spodzie z płatków owsianych i jaglanych oraz suszonych daktyli. Dla jednych moich znajomych to ciasto było słodkie, dla innych nie. Zaletą tego sernika jest to, że nie trzeba go piec. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy i przyznam szczerze, że najlepiej dać go trochę i potem dosłodzić do smaku, bo dla każdego co innego jest słodkie.