Co prawda proporcje składników trochę zwiększyłam, bo zalecenia mojej dietetyczki to 30 g płatków owsianych – moim skromnym zdaniem to trochę za mało dla osoby, która nie jest na diecie, a przecież to nie blog dietetyczny ;) Zamiast jeżyn możesz dać inne owoce, mnie akurat skusiły jeżyny, ale maliny też będą tu pasować, a owsianka będzie pyszna. Overnight porridge with blackberries and almonds 1 serving 60 g rolled oats blackberries 1 teaspoon stevia pinch of salt pinch od cardamon 1 handfull of almonds 1 tablespoon flax seeds water Place rolled oats in a pot and pour boiling water. A jeśli szukasz inspiracji na pyszne i zdrowe śniadania to zobacz jeszcze: Owsianka z jeżynami i migdałami 1 porcja 60 g płatków owsianych łyżeczka stewii jeżyny garść migdałów łyżka siemienia lnianego szczypta soli szczypta kardamonu woda Co prawda początkowo czuć, że jest dziwny posmak w przygotowanej potrawie ze stewią, po czasie jednak kubki smakowe nie widzą różnicy, a stewia jest dużo zdrowsza od cukru. Kolejny weekend i kolejna propozycja na zdrowe i sycące śniadanie, czyli owsianka z owocami – tym razem owsianka z jeżynami i migdałami. Owsiankę tym razem zrobiłam taką jak mam w diecie, czyli na wodzie, nie na mleku. Jeśli nie masz stewii możesz użyć białego cukru lub cukru trzcinowego, jednak zachęcam Cię do spróbowania stewii. Następnego dnia dolej wody i gotuj na małym ogniu ok. 5-10 minut co jakiś czas mieszając.