Połączenie szparagów z jajkami daje nam bardzo sycące , bogate w białko i składniki mineralne śniadanie :) ( i po raz enty przypominam, że jajka na śniadanie powodują znaczne przyspieszenie metabolizmu :)) SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 195 kcal) 2-3 jajka 5 szt. zielonych szparagów garść pomidorków koktajlowych (80g) sól pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE 2016 Omlet ze szparagami i pomidorami Autor: Małgorzata Chyla o 09:18:00 Etykiety: fit, fit przepisy, fit śniadanie, omlet, omlet przepis, omlet z pomidorami, omlet ze szparagami, szparagi, śniadanie, zdrowe jedzenie, zdrowe przepisy, zielone szparagi Szparagi są szczególnie polecane dla osób, które chcą schudnąć - w 100 g mają jedynie 18 kcal, są bogate w błonnik, witaminy A,C,K i E oraz kwas foliowy, żelazo, potas fosfor. , w tym: - białko - 17,6 g - tłuszcz - 11,4 g - węglowodany - 9,2 g - błonnik - 3,3 g piątek, 8 kwietnia Sezon na szparagi uważam za rozpoczęty - w tym roku pokazały się wcześniej niż zwykle :) Smacznego :) 1 omlet z 2 jajek to 195 kcal Kiedy omlet lekko się zetnie, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu do całkowitego ścięcia. Odrywamy zdrewniałe części szparagów, obieramy je do 1/3 wysokości i kroimy każdą na 3 części.