Smacznego :) 1 porcja - 305 kcal - białka - 36,5 g - tłuszcze - 8,5 g - węglowodany - 19,6 g - błonnik - 3,4 g Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram piątek, 28 października 2016 Dorsz pieczony z warzywami Autor: Małgorzata Chyla o 07:12:00 Etykiety: dorsz, dorsz pieczony, dorsz w pomidorach, dorsz z warzywami, fit, pieczony dorsz, ryba, ryba pieczona, ryba z warzywami, warzywa pieczone, zapiekanka, zapiekanka rybna, zdrowy obiad Nie tylko na piątek ;) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 305 kcal) 800 g filetów z dorsza 4 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku pęczek dymki (biała i zielona część) puszka pomidorów w puszce (całych) 1 por - biała część 150 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz szczypta cukru tymianek PRZYGOTOWANIE Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia). W tak zwanym międzyczasie :) obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut. Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną.