Tak więc poniżej przedstawiam Wam swoją wersję na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. 800g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka ¾ szklanki pędów bambusa z puszki lub słoika 5-6 plastrów ananasa z puszki (ok. 2/3 puszki) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszeczka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru ¼ papryczki chili lub ostra papryka w proszku Sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Sos: ¾ szklanki syropu z ananasa z puszki 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) 3 łyżki octu ryżowego 1 Jeżeli sos będzie wg Was za mało słodki to dodajcie więcej cukru lub pozostałego syropu z ananasa. Dodać sos sojowy, imbir, pokrojoną papryczkę chili (lub paprykę w proszku) oraz sól i pieprz. czubata łyżka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Przygotowanie: Z kolei papryczka chili ma dawać tylko delikatną ostrość tj. podkreślić słodko – kwaśny smak. Potem dodać pędy bambusa, ananasa pokrojonego w kostkę i odsączoną kukurydzę. - Cebulę, paprykę, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę. Nie ma pewnie osoby, która nie znałaby tego przepisu, choćby za sprawą gotowych sosów słoikowych. - Sos: do miski wlać syrop z ananasa. - Tak przygotowany sos wlać na patelnię do mięsa z warzywami. Jednak domowa wersja nie dość, że jest o wiele zdrowsza, to i lepsza w smaku.