Składniki Składniki na ciasto 200 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru 50 g zmielonych migdałów 1 jajko Składniki na mus pomarańczowy 3 pomarańcze 100 g cukru 1 laska wanillii 1 łyżka żelatyny w proszku Porcje: forma na tartę o średnicy 26 cm Tarta pomarańczowa Print Recipe Porcje Czas przygotowania 1 forma na tartę o średnicy 26 cm 2 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 20+5 oraz 8 minut 180 ºC Porcje Czas przygotowania 1 forma na tartę o średnicy 26 cm 2 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 20+5 oraz 8 minut 180 ºC Tarta pomarańczowa Print Recipe Porcje Czas przygotowania 1 forma na tartę o średnicy 26 cm 2 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 20+5 oraz 8 minut 180 ºC Porcje Czas przygotowania 1 forma na tartę o średnicy 26 cm 2 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 20+5 oraz 8 minut 180 ºC Ciasto piec przez około 20 minut w 180 ºC, następnie usunąć obciążniki i papier do pieczenia i ponownie włożyć do piekarnika na około 5 minut do dopieczenia i uzyskania złotego koloru. Przygotowanie ciasta Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim okrągłą blachę na tartę, nie zapominając o wyklejeniu brzegu. Sposób przygotowania Przygotowanie ciasta Mąkę, cukier puder i mielone migdały umieścić na stolnicy, dodać masło i siekać przez chwilę w celu rozdrobnienia tłuszczu. Kulę ciasta owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć i umieścić w lodówce na co najmniej 30 minut. Aby uniknąć opadnięcia ciasta z brzegów, przykryć je papierem do pieczenia i na wierzch wysypać obciążniki (ja użyłam suszonego grochu). Żelatynę zalać około połową szklanki wody i pozostawić na 10 minut do namoczenia. Pomarańcze dokładnie obrać z pozostałej części skórki (tej białej, którą należy wyrzucić), pokroić na mniejsze kawałki i rozdrobnić blenderem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 40 minut na niewielkim płomieniu. Z pozostałości ciasta powycinać elementy dekoracyjne, jak na przykład kwiatki, listki, motylki.