Składniki Składniki na ciasto 20 g drożdży 50 g cukru 100 ml mleka 380 g mąki 50 g masła 2 jajka w temperaturze pokojowej 5 cm laski wanilii 2 cytryny - skórka 2 łyżki maku Składniki na syrop 2 cytryny - sok 50 g cukru Składniki na lukier 1 łyżka soku z cytryny 100 g cukru pudru Porcje: blacha na babkę Sposób przygotowania Mleko podgrzać do temperatury około 40 ºC, wkruszyć do niego drożdże, wsypać cukier i 2 spore łyżki mąki. Porcje Czas przygotowania 1 blacha na babkę 2 godziny + studzenie Czas gotowania Czas oczekiwania 20-25 minut 180 ºC Porcje Czas przygotowania 1 blacha na babkę 2 godziny + studzenie Czas gotowania Czas oczekiwania 20-25 minut 180 ºC Porcje Czas przygotowania 1 blacha na babkę 2 godziny + studzenie Czas gotowania Czas oczekiwania 20-25 minut 180 ºC Porcje Czas przygotowania 1 blacha na babkę 2 godziny + studzenie Czas gotowania Czas oczekiwania 20-25 minut 180 ºC Po około 10 minutach od włożenia ciasta do piekarnika wycisnąć sok z cytryn i umieścić go w niewielkim rondelku razem z cukrem. Nie dość, że do ciasta dodałam skórkę z cytryny i przygotowałam cytrynowy lukier do jego polania, to jeszcze nasączyłam babkę syropem cytrynowym. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Całkowicie wystudzone ciasto udekorować lukrem powstałym w wyniku dokładnego połączenia soku z cytryny i cukru pudru. Blachę z ciastem umieścić w zimnym piekarniku i ustawić temperaturę na 180 ºC. Wszystko lekko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie rozpuścić masło i odstawić do ostudzenia oraz sparzyć cytryny i zetrzeć z nich skórkę. Z wyrobionego ciasta uformować wałek i skleić dokładnie jego końce w taki sposób, aby oponka pasowała do formy. Formę na babkę posmarować tłuszczem aby zapobiec przywieraniu ciasta do blachy.