wtorek, 5 kwietnia 2016 Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym Składniki: - 4 spore ziemniaki - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 4 duże ząbki czosnku - duża cebula - 200 g sera żółtego - pęczek kopru - 3 łyżki musztardy delikatesowej - łyżka masła - sól, pieprz, papryka słodka, maggi Ziemniaki myję i dokładnie szoruje szczoteczką. Mięso mielone wkładam do miski, dodaję musztardę, starty ser żółty (zostawiam trochę do posypania na wierzchu), koper (podobnie jak z serem), maggi, sól, pieprz, paprykę słodką oraz zawartość patelni. Gdy ziemniaki wystygną przekrajam je na pół i wydrążam środek uważając by nie zrobić dziur. Wydrążone środki z ziemniaków siekam na mniejsze cząstki i dodaję do cebuli. Gotuję w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Wydrążone łodeczki posypuję solą i pieprzem i układam na blasze do pieczenia. Wydrążone ziemniaki nadziewam farszem, wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 30 minut.