Kotleciki z groszku

Monika
Obiad
05.04.2016 9:17
Kotleciki z groszku

Kotleciki: groch – łuskany, połówki – użyłem 400 gramowego opakowania – łuskany, połówki – użyłem 400 gramowego opakowania cebula – jedna sztuka – jedna sztuka korzeń imbiru – świeży, niewielki kawałek – świeży, niewielki kawałek czosnek – kilka ząbków, jak kto lubi – kilka ząbków, jak kto lubi przyprawy – kmin rzymski mielony, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra – kmin rzymski mielony, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra tłuszcz do smażenia – ja użyłem oliwy z oliwek wymieszanej z olejem kokosowym Sos: cebula – jedna sztuka – jedna sztuka czosnek – ja dałem pół główki – ja dałem pół główki por – taki większy kawałek – taki większy kawałek marchewka – jedna taka średnia – jedna taka średnia papryka marynowana – kilka kawałków – kilka kawałków pasta ajwar – najlepiej zrobić samemu, przepis znajdziesz tutaj: KLIK – najlepiej zrobić samemu, przepis znajdziesz tutaj: KLIK tłuszcz – ja użyłem oleju kokosowego – ja użyłem oleju kokosowego przyprawy – kurkuma, sól, pieprz, czosnek granulowany Kotleciki z grochu w gęstym warzywnym sosie – przygotowanie. Ja dałem taką domowej roboty, wcześniej zdjąłem z niej skórkę, dobrze nada się też taka z biedronki, grillowana, marynowana – taki ładny słoiczek ma. Po zmiksowaniu i tak wychodzi fajna masa, pamiętaj, żeby grochu nie płukać, ta skrobia się przyda by skleić kotleciki na patelni, a przecie nie używasz jajka, bo to wegańska potrawa ma być. Kotleciki z grochu unurzane w sosie są dobre na zimno i na ciepło, bez sosu też są pyszne. Rozgrzej tłuszcz na patelni (tak dość sporo) i wrzucaj parchy z grochu i obsmażaj z dwóch stron. Kotleciki z grochu – składniki. Niecierpliwy jestem, dlatego kupuje połówki grochu i namaczam je w ciepłej wodzie, leżą tak max dwie godziny, ale i to często nie. Nie chciało mi się iść do sklepu, ale znalazłem kilka fajnych produktów, w tym groch. Taki łuskany w połówkach, dlatego dziś powstała wegańska potrawa z grochu. Ja to lubię, bo potrawa nie może być nudna, ale jak wolisz inaczej to mocz ten groch pół dnia. Jak się usmażą wybebłaj je w gęstym sosie i podawaj od razu. Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, por i czosnek (pokrojony na plasterki). To się wszystko jeszcze przesmaża chwilę i ładuj ajwar, ja wrzucam takiej średniej wielkości słoiczek. Groch wrzuć do blendera, wraz z nim pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i przyprawy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://milionsposobow.pl/kotleciki-z-grochu/