- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Składniki:
2 ½ szklanki mąki
3 duże jaja
100 g masła
1 ½ szklanki cukru pudru
1 ¼ szklanki jogurtu greckiego
1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
Masło do wysmarowania formy
Kawowa kruszonka:
⅔ szklanki mąki
⅓ szklanki brązowego cukru
75 g zimnego masła
3 łyżki rozpuszczalnej kawy lub inki
¼ łyżeczki soli
Lukier:
3 łyżki mleka
ok. 9 łyżek cukru pudru
mielona kawa do ozdoby babki
Przepis
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na babkę wysmarować masłem.
Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka ciągle miksując, następnie dodać ekstrakt waniliowy i jogurt. Stopniowo dodawać przesiana mąkę miksując ciasto na najniższych obrotach.
Z mąki, brązowego cukru, masła, soli i kawy szybko zagnieść kruszonkę. Kruszonkę podzielić na 3 części (¼ + ½ + ¼).
Do wysmarowanej masłem formy na babkę wsypać ¼ kruszonki, następnie połowę ciasta, kolejną porcję kruszonki (½), resztę ciasta i na wierzch resztę kruszonki (uff!).
Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 50 – 60 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Ciasto ostudzić na kratce.
Mleko i przesiany cukier puder miksować do uzyskania gładkiego, białego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty odrobinę mleka. Lukrem ozdobić wierzch babki i obsypać mielona kawą.