Babka jogurtowa z kawową kruszonką

Iza
Ciasta
01.04.2016 19:36
Babka jogurtowa z kawową kruszonką
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Składniki:

2 ½ szklanki mąki

3 duże jaja

100 g masła

1 ½ szklanki cukru pudru

1 ¼ szklanki jogurtu greckiego

1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

Masło do wysmarowania formy

Kawowa kruszonka:

⅔ szklanki mąki

⅓ szklanki brązowego cukru

75 g zimnego masła

3 łyżki rozpuszczalnej kawy lub inki

¼ łyżeczki soli

Lukier:

3 łyżki mleka

ok. 9 łyżek cukru pudru

mielona kawa do ozdoby babki

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na babkę wysmarować masłem.

Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.

Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka ciągle miksując, następnie dodać ekstrakt waniliowy i jogurt. Stopniowo dodawać przesiana mąkę miksując ciasto na najniższych obrotach.

Z mąki, brązowego cukru, masła, soli i kawy szybko zagnieść kruszonkę. Kruszonkę podzielić na 3 części (¼ + ½ + ¼).

Do wysmarowanej masłem formy na babkę wsypać ¼ kruszonki, następnie połowę ciasta, kolejną porcję kruszonki (½), resztę ciasta i na wierzch resztę kruszonki (uff!).

Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 50 – 60 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Ciasto ostudzić na kratce.

Mleko i przesiany cukier puder miksować do uzyskania gładkiego, białego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty odrobinę mleka. Lukrem ozdobić wierzch babki i obsypać mielona kawą.