Pesto z nerkowców i rukoli oraz dorsz pieczony z suszonymi pomidorami, czyli prosto i wykwintnie

Gabriela
Fit
27.11.2014 10:40
Pesto z nerkowców i rukoli oraz dorsz pieczony z suszonymi pomidorami, czyli prosto i wykwintnie

Przepis

Do przygotowania jednej porcji pesto z rukoli potrzebujemy:

garść rukoli- 30g

10g nerkowców

1 mały ząbek czosnku

pieprz

sól

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

SKŁADNIKI NA PORCJĘ DORSZA:

135g fileta z dorsza atlantyckiego

5g suszonych pomidorów

bazylia

oregano

cząber

tymianek

sól czosnkowa

pieprz

odrobina soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Suszone pomidory pokroić w cienkie paski

Fileta naciąć w poprzek i w powstałe zagłębienia wkłożyć paski suszonych pomidorów

Rybę skropić sokiem z cytryny i doprawić ziołami, solą i pieprzem

Zawinąć rybę w folię aluminiową

Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C