Przepis
Do przygotowania jednej porcji pesto z rukoli potrzebujemy:
garść rukoli- 30g
10g nerkowców
1 mały ząbek czosnku
pieprz
sól
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
SKŁADNIKI NA PORCJĘ DORSZA:
135g fileta z dorsza atlantyckiego
5g suszonych pomidorów
bazylia
oregano
cząber
tymianek
sól czosnkowa
pieprz
odrobina soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Suszone pomidory pokroić w cienkie paski
Fileta naciąć w poprzek i w powstałe zagłębienia wkłożyć paski suszonych pomidorów
Rybę skropić sokiem z cytryny i doprawić ziołami, solą i pieprzem
Zawinąć rybę w folię aluminiową
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C