Ja przygotowałem ją specjalnie jako dodatek do zupy orzechowej, ale mam zamiar ją zużyć również do sosu tatarskiego oraz do mizerii, która będzie świetną towarzyszką dla kotletów sojowych (kotlety sojowe nie należą do najzdrowszych, zwłaszcza jeśli smażymy je tak jak ja na głębokim tłuszczu, dlatego mam nadzieję, że dziewczyna mi na nie pozwoli – strasznie jest opiekuńcza 😉 ). Składniki: Orzechy nerkowca – 150g Woda – 100g Sok z cytryny – 50g Sól – 1/4 łyżeczki Cukier – 1 płaska łyżeczka (opcjonalnie) Wykonanie śmietany z tych pysznych nereczek jest niestety bardziej kosztowne od wykonania jej z płatków ryżowych czy mleka sojowego, ale przynajmniej otrzymamy ciekawy dodatek do dań, który zawiera stosunkowo duże ilości białka, żelaza, potasu i wielu innych minerałów i witamin. Wegańska śmietana z nerkowców jest pierwszym z wielu nabiałów, którymi na łamach bloga chcę się z Wami podzielić. Płatki drożdżowe – 1 płaska łyżeczka Wykonanie: Nerkowce umieść w misce lub dużym kubku i zalej na minimum 3-5 godzin wodą (najlepiej na całą noc). Po tym czasie opłucz orzechy i umieść z pozostałymi składnikami w kielichu blendera lub wysokim pojemniku dla blendera ręcznego i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji (u mnie około 3-5 minut).