Do przygotowania potrzebujemy: - 6 średniej wielkości cukinii - 1 opakowanie pieczarek - 2 czerwone papryki - 1 przecier pomidorowy (500 g) - 4 ząbki czosnku - żółty ser do posypania cukinii - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę oliwy - pół szklanki kaszy kuskus - pół szklanki wody - 1 łyżeczkę słodkiej papryki - 1 łyżeczkę ostrej papryki - 1 łyżeczkę suszonej bazylii - sól i pieprz do smaku 1. 3. Wydrążone cukinie lekko solimy i układamy jedna obok drugiej na wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym lub blasze. 4. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w paski, a następnie przekładamy do nasion cukinii. 2. Wydrążone nasiona z 4 cukinii przekładamy do miski, z pozostałych 2 cukinii nasiona nie będą nam potrzebne, ponieważ farszu wyjdzie wystarczająca ilość. Gdy woda będzie wrzała przekładamy do niej kaszę, przykrywamy pokrywką, ściągamy z gazu i odstawiamy na 5 minut, aby kasza napęczniała. 6. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy oliwę z masłem i podsmażamy na niej wcześniej przygotowane warzywa i grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowy farsz przekładamy na wydrążone cukinie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Następnie smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 minut, do momentu aż odparuje cała woda z warzyw, a papryka będzie miękka.