Szybki falafel

Bez Cebuli
Obiad
16.04.2016 15:33
Szybki falafel

- 2 czubate łyżki mąki pszennej - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - pół pęczka posiekanej pietruszki - 1 płaską łyżeczkę kminu rzymskiego - pół łyżeczki sody oczyszczonej - pół łyżeczki soli - pół łyżeczki ostrej papryki - pół łyżeczki słodkiej papryki - szczyptę chili - olej do smażenia - blender 1. Tak przygotowane kotleciki smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia, przez ok. 2-3 minuty. W klasycznej wersji falafele przygotowuje się z surowej ciecierzycy namaczanej w wodzie przez całą noc. Moje kotleciki podałam w picie z rukolą i warzywami z dodatkiem sosu czosnkowego (przepis tutaj ) i ketchupu. Pamietajcie, że przy wyborze warzyw lub owoców z puszki powinniście kierować się jak najmniejszą ilością składników na opakowaniu. Jeśli jednak nie chcecie czekać całej nocy dobrą alternatywą będzie wykorzystanie ciecierzycy w zalewie z puszki. Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wegetariańskie falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://bezcebuli88.blogspot.com/2016/04/szybki-falafel.html