Sałatka królewska

Małgorzata
Sałatki
23.03.2016 10:16
Sałatka królewska

Składniki

2 słoiki selera konserwowego

200 g szynki wędzonej

200 g sera żółtego cheddar

1 puszka kukurydzy

1 puszka ananasa

4 jajka

Sos:

3 łyżki majonezu

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

pieprz czarny

sól

Przepis

Jajka zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy i kroimy w kostkę. Ananasa, kukurydzę i selera odcedzamy na sicie. Ananasa kroimy w kostkę. Delikatnie w dłoniach odciskamy z nadmiaru soku. Tak samo postępujemy z selerem. Ser żółty i szynkę kroimy w słupki. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez pół godziny.