Do przygotowania porcji na 6 placków tortilli potrzebujemy: - 6 placków tortilli - 1 pierś z kurczaka - 100 g ryżu (1 woreczek) - 1 puszkę czerwonej fasoli (400 g) - 1 małą puszkę kukurydzy (waga 170 g, po odsączeniu 140 g) - 2 ząbki czosnku - 1 puszkę krojonych pomidorów bez skórki - 6 plasterków żółtego sera - sól i pieprz do oprószenia mięsa - 3 łyżki oleju do smażenia oraz mieszankę przypraw złożoną z: - 1/4 łyżeczki chili w proszku - pół łyżeczki ostrej papryki - 1 łyżeczki słodkiej papryki - pół łyżeczki suszonej bazylii - pół łyżeczki kminu rzymskiego - pół łyżeczki soli 1. 6. Na farszu układamy plasterek sera, tortille zwijamy w prostokąt, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na kolejny przepis inspirowany kuchnią meksykańską, czyli burrito na bazie ryżu, kurczaka, czerwonej fasoli i kukurydzy. Następnie oprószamy z obu stron solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 8 minut. 3. Do usmażonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odsączoną fasolę i kukurydzę i smażymy przez kolejne 5 minut.