Oczywiście przed pieczeniem możemy dodatkowo obtoczyć mięso w ulubionych przyprawach, ale według mnie karkówka z solanki najsmaczniejsza jest tylko z odrobiną czosnku. Mięso wyjąć z piekarnika, rękaw naciąć na środku, ale karkówkę pozostawić w sosie z pieczenia, aż dobrze wystygnie. Składniki: 1,5 kg karkówki 6 ząbków czosnku solanka: 3 litry wody 6 łyżek soli 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego W dużym garnku umieścić wszystkie składniki solanki i zagotować. Mniej więcej w połowie leżakowania mięso można obrócić i sprawdzić, czy jest całkowicie zanurzone w solance. Karkówkę naciąć w kilku miejscach wąskim, ostrym nożem, a w zagłębienia powkładać obrane ząbki czosnku. I właściwie to wszystko, co musimy zrobić, przygotować solankę i pozostawić w niej mięso na 24 godziny. Na pasztet mam jeden ulubiony przepis i pozostaję mu wierna od lat, za to karkówka właściwie w każde święta ma nowe oblicze. Ta, która chcę Wam dzisiaj zaproponować jest oparta na bardzo starej i bardzo prostej recepturze – moczeniu mięsa w solance.