Szynkę kroimy na kawałki,ja kroiłam w dużą kostkę,wymieszałam z mielonym boczkiem,przyprawami i wodą,mieszałam długo i dokładnie,żeby wszystkie przyprawy dobrze się rozeszły po mięsie,odstawiłam na całą noc,a na drugi dzień,upchałam do osłonki,bardzo ciasno,powiesiłam jeszcze na kilka godzin żeby mięsko osiadło w osłonce i zabrałam się za wędzenie,wędziłam 4,5 godz w 60-70 stopni. Karczki czy szynki,boczki wędziłam już wiele razy ale pierwszy raz robiłam taką kiełbasę,udała się super,pachnąca mieloną gorczycą ,zielem angielskim,i wędzeniem-mniam polecam Składniki: 1,3 kg szynki – ja użyłam tych gorszych kawałków 0,35 kg boczku , chudego bez skóry zmielonego 30 g soli peklowej
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2016/03/kiebasa-ala-krakowska-domowej-roboty.html