Schab suszony z pończochy

Agnieszka
Przekąski
21.03.2016 15:00
Schab suszony z pończochy

Najpierw schabik spędził trochę czasu w lodówce, później sobie tydzień wisiał, a dzisiaj został rozkrojony i skonsumowany :) Składniki: - 1 kg schabu bez kości, - 1/2 szklanki cukru, - 1/3 szklanki soli + 1 łyżka soli do peklowania, - 2 łyżki majeranku, - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki, - 1/2 łyżeczki pieprzu, - 1 pończocha. Obtaczamy dokładnie w cukrze i odstawiamy na 24 godziny do lodówki- co kilka godzin wylewamy powstały sok z mięsa. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy w przyprawach (ja swój schabik obwiązałam sznurkiem, żeby nadać mu ładniejszego kształtu, ale nie jest to konieczne). Ponownie odstawiamy do lodówki na 24 godziny i co kilka godzin wylewamy sok z mięsa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kolorowowkuchni.blogspot.com/2015/02/suszony-schab-z-ponczochy-domowa-wedlina.html