Ciasto Jamajka

Agnieszka
Ciasta
31.03.2016 13:11
Ciasto Jamajka

Składniki: - biszkopt: - 4 jajka, - 1/2 szklanki mąki pszennej, - 1/2 szklanki cukru, - 2 łyżki kakao, - 1 budyń czekoladowy Dr. Oetker, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - szczypta soli. - krem straciatella: - 200 ml śmietanki 30%, - 1 łyżka cukru pudru, - 1 śmietan fix Dr. Oetker, - 50 g posiekanej gorzkiej czekolady. - do nasączenia biszkoptu: - ok. 10 łyżek rozcieńczonego syropu lub soku wiśniowy, - dodatkowo: - 4-5 bananów, - 1 galaretka cytrynowa, - 1 galaretka pomarańczowa, - do posmarowania bananów sok z cytryny lub syrop z pigwy, - do dekoracji starta gorzka czekolada. Gdy galaretka zacznie tężeć, układamy banany przekrojone na pół na cieście i smarujemy je sokiem z cytryny lub syropem z pigwy (aby banany nie ściemniały). Jedną część wkładamy do blaszki, w której go piekliśmy i polewamy połową rozcieńczonego syropu (1:2) lub soku wiśniowego. Ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywną pianę. Na samym końcu dosypujemy kakao i budyń czekoladowy (w proszku). Układamy drugi biszkopt dopiero jak galaretka ładnie stężeje i polewamy go sokiem wiśniowym. Przelewamy ciasto na blaszkę o wymiarach 18x28 cm i pieczemy ok. 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kolorowowkuchni.blogspot.com/2016/03/ciasto-jamajka.html