SKŁADNIKI Ciasto: - 180 g mąki pszennej - 130 g zimnego masła - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżki niebieskiego maku - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśnej śmietany - szczypta soli morskiej Konfitura: - 1 kg pomarańczy (ze skórą) - ¾ szklanki cukru - 1 łyżka wody różanej lub Amaretto Kandyzowane pomarańcze: - 1 pomarańcza - 100 g cukru - 100 ml wody PRZYGOTOWANIE Ciasto - W misie mieszamy mąkę, sól, cukier puder i mak. Ciasto wkładamy na blaszce na 30-60 minut do lodówki. Konfiturę pozostawiamy na ogniu na kolejną godzinę, aż zgęstnieje. Gotujemy na małym ogniu przez około kwadrans, aż staną się szkliste. Każdy owoc przekrawamy na połówkę i za pomocą łyżeczki do cytrusów wykrawamy miąższ. - Gotujemy przez 30-40 minut, aż znaczna część soku wyparuje. Na koniec dolewamy wody różanej lub Amaretto. Na patelni zagotowujemy wodę z cukrem. Następnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wykrawamy kształt pisanki. Wierzch możemy dodatkowo posmarować białkiem — dzięki temu ciasto będzie wolniej nabierać wilgoci po przełożeniu konfiturą.