Sałatka z pieczonego buraka Składniki: 4-5 buraków opakowanie rukoli (lub pół na pół z roszponką) 150 g sera sałatkowo-kanapkowego (np. favita) garść migdałów w płatkach (można pominąć) sos balsamiczny oliwa z oliwek sól pieprz Buraki myjemy, nacieramy oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Każdy z nich był troszkę inny, w jednym pojawiały się jabłka, w innym ser kozi, czy jakieś wymyślne sosy. Upieczone buraki obieramy ze skórki (najlepiej jak są jeszcze ciepłe) i kiedy ostygną tniemy je na bardzo cienkie plasterki. Każdy z nich z pewnością jest pyszny. Każdego buraka owijamy w osobną folię aluminiową i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200°. Pieczemy je do momentu kiedy będą miękkie (jeśli bez problemu wbijemy w nie wykałaczkę). Kolejną warstwę stanowią nasze plasterki buraków, następnie układamy pokrojony ser i posypujemy płatkami migdałów. Na końcu oprószamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem, później polewamy sosem balsamicznym.