Babka Banaowo- kawowa

Kamila
Wielkanoc
13.03.2016 19:49
Babka Banaowo- kawowa

Składniki: 4 jajka 250 g cukru ( jeżeli ktoś nie lubi za słodkich wypieków polecam mniejszą ilość) 80 ml oleju 5 łyżek mocnej kawy (w płynie) 4 średniej wielkości banany ( bardziej dojrzałe) 380 g mąki ( kradniemy z tego łyżkę do formy) 8 g (1 łyżeczka) proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z połową cukru na jednolitą masę, dodając po ubiciu stopniowo olej, następnie kawę. Ciasto wylewamy i wkładamy do piekarnika na 50 minut na 160*C Gotową babkę od razu wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. ale jeżeli dodacie mąkę na raz też nic się nie stanie. W osobnej misce ubijamy białka z drugą połową cukru. Masa będzie się wydawać za gęsta i trudna do wymieszania, ale proszę się tym wcale nie przejmować! Zachęcam zrobienie takiej babki dzieciom bo smak bananów w środku spowoduje ,że każde dziecko pokocha tą babkę. Dużą formę na babkę z kominem wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , również dodajemy do masy i mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kamira90.blogspot.com/2016/03/szybka-babka-banaowo-kawowa.html