babka migdałowa

Aneta

Wielkanoc

13.03.2016 14:48

babka migdałowa

Składniki: 200 g masła lub dobrej magraryny 180 g cukru 4 jajka 120 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia trochę aromatu migdałowego lukier* 50 g migdałów w kawałkach Wykonanie: Zmiksować masło z cukrem na jasną puszystą masę. SMACZNEGO :) *lukier robię wsypując około szklanki cukru pudru do miseczki i dodaję kilka łyżek soku z cytryny (zaczynam od jednej, mieszam i sprawdzam, czy wystarczy, jeśli stwierdzam, że jest za gęsty, to dodaję jeszcze trochę). Jest idealna na Wielkanoc, ale myślę, że po Świętach też sobie ją upiekę, bo jest naprawdę przepyszna :) Jeśli masz większą formę, po prostu proporcjonalnie zwiększ ilość składników i wydłuż czas pieczenia (jak zwykle do suchego patyczka) Formę na babkę**(wielkość około 1 litra) wysmarować masłem (chyba że masz silikonową) i wylać do niej ciasto. Ta babka pachniała mi z ekranu jak tylko zobaczyłam ją na blogu Moje Wypieki. A że wypieki stamtąd zawsze mi się udają, to postanowiłam jak najszybciej ją upiec.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://piekielnakuchniaanety.blogspot.com/2015/04/babka-migdaowa.html