Składniki
160 g mąki
1 mała cukinia
1 puszka łososia w sosie własnym *
70 ml mleka
4 jaja
1/2 cebuli
3 łyżka świeżego szczypiorku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g twardego sera dojrzewającego startego na tarce o drobnych oczkach
1 łyżka sera kremowego blue
pieprz
sól
Przepis
Cukinię obieramy, wyjmujemy miąższ i nasiona i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy starte sery, mleko, oliwę oraz cukinię, cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy za pomocą miksera. Łososia odsączamy dokładnie z wody. Najlepiej odcisnąć w dłoniach. Do papilotek wlewamy niewielką ilość masy tak, aby dno było zakryte. Następnie nakładamy łososia (u mnie to była jedna łyżeczka). Papilotki wypełniamy resztą masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy 20 minut. Muffiny powinny być lekko rumiane. Podajemy na ciepło lub na zimno.
* łososia można zastąpić tuńczykiem