Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Małgorzata
Przekąski
11.03.2016 12:33
Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Składniki

160 g mąki

1 mała cukinia

1 puszka łososia w sosie własnym *

70 ml mleka

4 jaja

1/2 cebuli

3 łyżka świeżego szczypiorku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oliwy z oliwek

50 g twardego sera dojrzewającego startego na tarce o drobnych oczkach

1 łyżka sera kremowego blue

pieprz

sól

Przepis

Cukinię obieramy, wyjmujemy miąższ i nasiona i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy starte sery, mleko, oliwę oraz cukinię, cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy za pomocą miksera. Łososia odsączamy dokładnie z wody. Najlepiej odcisnąć w dłoniach. Do papilotek wlewamy niewielką ilość masy tak, aby dno było zakryte. Następnie nakładamy łososia (u mnie to była jedna łyżeczka). Papilotki wypełniamy resztą masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy 20 minut. Muffiny powinny być lekko rumiane. Podajemy na ciepło lub na zimno.

* łososia można zastąpić tuńczykiem