Składniki
5 łyżek mąki pszennej razowej typ 1850/2000
700 ml zimnej wody
4 ząbki czosnku
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
Przepis
Czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na pół. Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i majeranek. Wszystko zalewamy zimną, przegotowaną wodą i dokładnie mieszamy. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni. Każdego dnia zakwas należy przemieszać. Po około 4 dniach zakwas powinien być gotowy. Wszystko oczywiście zależy od temperatury otoczenia. Z każdym dniem zakwas będzie mocniejszy i kwaśniejszy. Z tak przygotowanego zakwasu wyjmujemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Przelewamy do szklanej butelki i wstawiamy do lodówki. Zakwas możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni.
Na zdjęciu widoczny trzydniowy zakwas