Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Małgorzata
Przekąski
26.07.2016 9:57
Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Składniki

Ciasto

160 g mąki

70 ml mleka

4 jaja

1 mała cukinia

1/2 cebuli

3 łyżka świeżego szczypiorku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oliwy z oliwek

50 g twardego sera dojrzewającego

1 łyżka sera kremowego blue

pieprz czarny

sól

Dodatkowo

1 puszka łososia w sosie własnym *

Przepis

Cukinię obieramy, wyjmujemy miąższ i nasiona i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy starte sery, mleko, oliwę oraz cukinię, cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.

Łososia odsączamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do papilotek wlewamy niewielką ilość masy tak, aby dno było przykryte. Następnie nakładamy łyżeczkę łososia i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy 20 minut. Muffiny powinny być lekko rumiane. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Notatki

* łososia można zastąpić tuńczykiem

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną