Dodatkowo: - 2 łyżki oleju - 3 łyżeczki przecieru pomidorowego - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano - kilka pieczarek - kilka czarnych i zielonych oliwek - 1/2 papryki czerwonej - 10 dag mozzarelli - 10 dag szynki dojrzewającej Pieczone&Wędzone - garść rukoli Jak zrobić pizzę z patelni? Moja pizza z patelni jest na cienkim cieście, a do jej usmażenia potrzebna będzie większa patelnia np. o średnicy minimum 26 lub 28 cm (najlepiej nieprzywierająca, z teflonem). Składniki: Ciasto: - 250 g mąki np. włoskiej typ 00 - 7g suszonych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1/2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!) - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki soli Jej przyrządzenie jest nieco szybsze niż w przypadku tej tradycyjnej, ponieważ nie robimy wcześniej rozczynu ze świeżych drożdży (używamy drożdży instant bezpośrednio wsypując je do mąki) oraz nie pieczemy jej w piekarniku. Z tego przepisu możesz przygotować jedną większą pizzę i smażyć ją na patelni o średnicy np. 26-28 cm. Jeśli jednak wolisz tradycyjną pizzę z piekarnika i szukasz idealnego ciasta to zapraszam do tego wpisu (Idealne ciasto na pizzę – klik). Ciasto na pizzę z patelni jest fajnie chrupiące. Opis przepisu Domowa pizza z patelni to pomysł na pyszny obiad czy kolację dla całej rodziny. Ta szynka jest marynowana na sucho przez okres 6 tygodni w mieszance ziół i przypraw skomponowanej wg ich własnej receptury. Jeśli robicie zakupy spożywcze przez internet, a dodatkowo chcielibyście kupować wędliny nie wychodząc z domu to zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego firmy Pieczone&Wędzone.