tofu z warzywami w curry

Daria
Obiad
09.03.2016 14:59
tofu z warzywami w curry

Składniki (3 porcje): 1 szklanka czarnego ryżu pełnoziarnistego – można też użyć brązowego, ale czarny lepiej pasuje wizualnie 2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 czerwona cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki/kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 kostka tofu naturalnego, użyłam serka z Polsoji (link) – pokrojonego w kostkę 2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu) 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy curry w proszku 2 łyżeczki kurkumy 1 cm startego imbiru 3 – 4 łyżki soku z limonki garść szpinaku 1. To nadaje mu uniwersalności – świetnie sprawdza się zarówno w daniach na słono, jak i deserach (np. w popularnym tofurniku). Chyba najfajniejsze w nim jest to, że samo w sobie nie jest zbyt wyraziste, przez co łatwo przejmuje obce smaki. Kto nie lubi lub z pewnych powodów nie może jeść soi, może spokojnie dodać w zamian kurczaka/indyka. 2. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę na oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/03/tofu-z-warzywami-w-curry.html