- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
SKŁADNIKI:
CIASTO KRUCHE
250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 duże jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
65 g cukru
szczypta soli
MASA SEROWA
700 g mielonego twarogu
250 g mascarpone
200 g cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przepis
PRZYGOTOWANIE:
Do misy przesiać mąkę, dodać jajka, zimne masło, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem . Podpiec w 180 stopniach 10-15 minut, aby nabrało rumianego koloru. Do swojej masy użyłam sera zmielonego w wiaderku. Przełożyć do misy, dodać cukier, wanilię, mascarpone. Mieszając dodawać po jednym jajku. Gotową masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach, po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostudzenia.