Sernik z mascarpone na kruchym spodzie. Przepis nawet dla początkujących

Agnieszka
Wielkanoc
16.09.2015 12:26
Sernik z mascarpone na kruchym spodzie. Przepis nawet dla początkujących
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

SKŁADNIKI:

CIASTO KRUCHE

250 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

1 duże jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

65 g cukru

szczypta soli

MASA SEROWA

700 g mielonego twarogu

250 g mascarpone

200 g cukru

5 jajek

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przepis

PRZYGOTOWANIE:

Do misy przesiać mąkę, dodać jajka, zimne masło, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem . Podpiec w 180 stopniach 10-15 minut, aby nabrało rumianego koloru. Do swojej masy użyłam sera zmielonego w wiaderku. Przełożyć do misy, dodać cukier, wanilię, mascarpone. Mieszając dodawać po jednym jajku. Gotową masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach, po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostudzenia.