Udka w marynacie musztardowej-curry

Ana
Obiad
07.03.2016 17:48
Udka w marynacie musztardowej-curry
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

- 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej),

- 1-2 łyżki oleju,

- 1 łyżka curry,

- sól, pieprz, czerwona papryka słodka/ostra,

- 2 ząbki czosnku,

- świeży tymianek (lub suszony),

- 3 nogi kurczaka (3 udka, 3 podudzia),

- 3 marchewki,

- 1 cebula.

Przepis

Udka myjemy, osuszamy. Składniki na marynatę mieszamy: musztardę, curry, odrobina soli, pieprz, tymianek, czerwona papryka, olej, wcieramy ją w mięso. Przekładamy do miski, dodajemy obrany czosnek. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę (najlepiej na całą noc). Wyjmujemy z lodówki, chwilę czekamy aż udka nabiorą temp. pokojowej smażymy z każdej strony do zarumienienia. Następnie na tej samej patelni chwilę dusimy cebule pokrojoną w piórka. Marchewki obieramy kroimy w talarki/kostkę. Na blaszkę/do naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oleju, wrzucamy marchewką, na nią wykładamy kurczaka, wolne miejsca dopełniamy podduszoną cebulą wraz z olejem. Pieczemy do miękkości ok. 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości naszych udek) w 180°C. Gdy zauważymy, że za bardzo się spiekają przykrywamy naczynie. Aby skórka ładnie się przypiekła i była chrupiąca pod koniec pieczenia włączamy opcję "grill". Polecam z pieczonymi ziemniaczkami :)