Rolada ekspresowa

Agnieszka
Ciasta
05.03.2016 18:52
Rolada ekspresowa
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

4 jajka

3/4 szklanki mąki

1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru

4-5 jabłek

Przepis

1. Największą blachę jaka mieści się w piekarniku wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry i ściśle ułożyć na blaszce. Wierzch posypać 2 łyżkami cukru.

2. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana jest już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać

3. Masę wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170st. C ok. 40 minut.

4. Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami. Delikatnie zdjąć z jabłek papier do pieczenia. Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak by jabłka znalazły się wewnątrz. Roladę zawinąć w ścierkę i odstawić by nieco przestygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.