1 szklanka mąki z ciecierzycy 1 szklanka wody 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka do posmarowania formy ok. 1/4 łyżeczki soli Na formę do tarty o średnicy około 28 cm lub żeliwną patelnię wylać łyżkę oleju i wstawić ją do piekarnika na około 5 minut, żeby się rozgrzała. Placek z ciecierzycy możecie podać rano na śniadanie lub tak jak ja to zrobiłam - na obiad. Z tego co zaobserwowałam, to przeważnie do przepisu dodaje się pół na pół wody z mąką. Odstawić ciasto na około 1 godzinę lub na całą noc do lodówki. Zaciekawiłam się ostatnio mąką z ciecierzycy w sklepie, kupiłam, a potem dopiero myślałam, co z niej można zrobić. Przygotowanie Wszystkie składniki na soccę wymieszać przy pomocy miksera lub trzepaczki na gładką masę, nie pozostawiając żadnych grudek. Placek, w którego składzie znajdziecie właśnie mąkę z ciecierzycy oraz wodę, oliwę z oliwek i sól. Wartość odżywcza 1 porcja = 1/2 samego placka z mąki z ciecierzycy, bez dodatków Dodatkowo 1/2 papryki żółtej 2 plastry szynki parmeńskiej 1 pomidor duża garść szpinaku baby ok. 4 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Na górę możecie wyłożyć to, na co macie ochotę. W międzyczasie jak socca się piecze, przygotować składniki do wyłożenia na jej górę.