D przygotowania porcji dla 4 osób potrzebujemy: - 250 g świeżego brokułu - 250 g świeżego kalafiora (ja kupiłam półkilogramową tackę, na której znajdował się brokuł i kalafior podzielony na różyczki) - 200 g kaszy jaglanej (2 woreczki) - 1,5 l warzywnego bulionu (lub 1,5 l wody i 2 warzywne kostki rosołowe) - 3 czubate łyżeczki masła - 3 łyżki oliwy - 3 duże ząbki czosnku - 100 g sera typu parmezan - sól i pieprz do smaku - 2 duże garnki W tym momencie zaczynamy etap dodawania bulionu, więc przez cały czas należy pilnować kaszy, aby się nie przypaliła, od czasu do czasu mieszając. 7. Po tym czasie do kaszy dodajemy 1 chochelkę bulionu, całość mieszamy, czekając aż kasza wchłonie cały płyn. 8. Kiedy kasza wchłonie cały płyn dodajemy następną chochlę bulionu i tak w kółko, aż kasza zwiększy swoją objętość i będzie wystarczająco miękka. 4. W drugim garnku podgrzewamy bulion doprowadzając do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, tak aby bulion już nie wrzał, ale cały czas pozostawał gorący. Tym razem jako dodatku użyłam świeżego brokułu i kalafiora, a całość podsmażyłam na maśle z czosnkiem, bez dodatku wina. Następnie przekładamy do niego brokuł oraz kalafior i gotujemy przez ok. 10 minut, aż różyczki będą miękkie. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez minutę.