Ciasto Kinder Pingui

Ewelina
Ciasta
02.03.2016 19:14
Ciasto Kinder Pingui

foremka 24 x 24cm Biszkopt: - 5 jajek, - 3/4 szklanki mąki pszennej, - łyżeczka proszku do pieczenia, - 2 łyżki kakao, - 1/2 szklanki cukru, - 2 łyżki mleka, - 2 łyżki oleju rzepakowego. Białka oddzielić od żółtej i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie, ubijając na wolnych obrotach, dodawać kolejno żółtka na przemian z przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Polewa: - 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady, - 50g masła, - 3 łyżki mleka, - łyżeczka oleju. Krem: - 500ml śmietanki 30%, - 250g serka mascarpone, - 4 łyżki cukru pudru, - 2 łyżeczki żelatyny, - laska wanilii. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, wylać połowę tężejącej polewy, po czym ciasto schłodzić. Czekolady połamać na kawałki, dodać resztę składników i stopić na małym ogniu, często mieszając. Na koniec dodać kakao, olej i mleko, krótko zmiksować. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru,

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2016/01/ciasto-kinder-pingui.html