- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
(na 1 dużą sycącą porcję)
- 1-2 garstki sałaty mix (z marchewką),
- 4 pomidorki koktajlowe,
- 4-6 małych pieczarek z nóżką,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1 panierowany w płatkach kukurydzianych kotlet z piersi kurczaka,
- 2 grzanki z masłem czosnkowym (z pół-bagietki),
- garstka fasolki szparagowej zielonej (mrożona).
sos
- 2 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego/bałkańskiego,
- 2 łyżeczki musztardy (chrzanowej, sarepskiej) lub innej,
- sól, pieprz.
Przepis
Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu (ja osobiście wolę lekko chrupiącą także gotuję krócej niż w przepisie). Następnie fasolkę zalewamy zimną wodą, aby pozostawić jej ładny zielony kolor. Pieczarki obieramy, zostawiając nóżki. Następnie na rozgrzanym maśle dusimy (na małym ogniu) ok. 5-10 min. w zależności czy wolimy bardzo miękkie czy też chrupiące pieczarki. Jajko gotujemy na twardo. Sałatę przekładamy do miski, dodajemy pomidorki koktajlowe, ewentualnie przekrajamy je na pół/ćwiartki. Pierś kurczaka kroimy na szersze paseczki lub jak wolimy na większą kostkę, pieczarki dodajemy w całości, jajko kroimy na ćwiartki. Dodajemy garstkę fasolki szparagowej. Sałatka jest tak syta, że możemy pominąć już grzaneczki czosnkowe, lecz ja osobiście je uwielbiam - dodałam 2-4 czosnkowe grzanki :)
Sos do sałatki: składniki mieszamy; jogurt bałkański + musztarda, doprawiamy do smaku.
Przepis na grzanki z masłem czosnkowym znajdziecie http://anamarisworld.blogspot.com/2015/03/domowe-grzanki-z-masem-czosnkowym.html, przepis na panierowaną pierś w płatkach kukurydzianach znajdziecie na: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/03/nuggetsy-z-piersi-kurczaka-w-patkach.html