- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Składniki (dla 4 osób):
3/4 opakowania liści rukoli (80g)
pół opakowania pomidorków koktajlowych (250g)
pół opakowania sera feta (100g)
pół opakowania kiełków rzodkiewki lub brokułu (50g)
kilka suszonych pomidorów w oleju
300g piersi z kurczaka
garść suszonych śliwek oraz pestek dyni
Marynata do piersi kurczaka:
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki octu balsamicznego
łyżka miodu (lub cukru)
po 1 łyżeczce papryki słodkiej i chili
1 ząbek czosnku
ulubione zioła - najlepiej świeże
Dressing:
1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1/4 szklanki musu roztartego z jednej, świeżej figi lub
1/4 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciskanego)
1/4 szklanki octu balsamicznego
pół garści listków tymianku
1 łyżka miodu
świeżo zmielona sól i pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
Przepis
Przygotowanie:
Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia piersi z kurczaka oraz pozostałych składników (liści rukoli, pomidorków) i osuszenia ręczniczkiem papierowym. Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, a składniki na marynatę podgrzewamy w rondelku z grubym dnem (czosnek oczywiście obieramy i kroimy w paseczki), gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej pokrojonego kurczaka, gotujemy pod przykryciem ok 2 minuty i zdejmujemy z ognia (im dłużej kurczak będzie leżał w marynacie tym większego jej aromatu nabierze - czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej pozostawiając kawałki kurczaka na całą noc).
Umytą i osuszoną rukolę wrzucamy do miski, pomidorki kroimy na ćwiartki, suszone śliwki i suszone pomidory kroimy w paski i dokładamy do rukoli. Dodajemy ostudzone, odsączone z marynaty kawałki kurczaka oraz kiełki rzodkiewki, fetę kroimy w dość drobną kostkę lub wkruszamy bezpośrednio do sałatki i całość delikatnie mieszamy. Sporządzamy dressing mieszając ze sobą wszystkie składniki i zalewamy nim sałatkę, oprószamy pestkami dyni i serwujemy niezapowiedzianym gościom :) Smacznego.