Naleśniki z nadzieniem jaglano-borówkowo-truskawkowym

Adriana
Śniadania
29.02.2016 12:32
Naleśniki z nadzieniem jaglano-borówkowo-truskawkowym

Składniki

Składniki:

- litr mleka sojowego

- około 2 szklanek mąki

- olej do smażenia

- 200 gram kaszy jaglanej

- 250 gram truskawek świeżych lub mrożonych

- 200 gram borówek lub konfitury borówkowej

- 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Przepis

Przygotowanie:

Do garnka wlewany litr mleka sojowego i wsypujemy mąkę. Miksujemy aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy około 30 sekund z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Następnie zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Kaszę jaglana najpierw płuczemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Gdy kasza jest ugotowana, dzielimy ją na dwie porcje i przekładamy do dwóch osobnych misek. W jednej misce łączymy kaszę jaglaną ze zmiksowanymi truskawkami i łyżeczką cukru trzcinowego. W drugiej misce mieszamy kaszę jaglaną z borówkami lub konfiturą borówkową i również dodajemy łyżeczkę cukru trzcinowego. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy, tworząc owocowo-jaglane ruloniki.

Smacznego.