Składniki
Składniki:
- litr mleka sojowego
- około 2 szklanek mąki
- olej do smażenia
- 200 gram kaszy jaglanej
- 250 gram truskawek świeżych lub mrożonych
- 200 gram borówek lub konfitury borówkowej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Przepis
Przygotowanie:
Do garnka wlewany litr mleka sojowego i wsypujemy mąkę. Miksujemy aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy około 30 sekund z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Następnie zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Kaszę jaglana najpierw płuczemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Gdy kasza jest ugotowana, dzielimy ją na dwie porcje i przekładamy do dwóch osobnych misek. W jednej misce łączymy kaszę jaglaną ze zmiksowanymi truskawkami i łyżeczką cukru trzcinowego. W drugiej misce mieszamy kaszę jaglaną z borówkami lub konfiturą borówkową i również dodajemy łyżeczkę cukru trzcinowego. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy, tworząc owocowo-jaglane ruloniki.
Smacznego.