Smażone precle - najlepsze na tłusty czwartek!

Krzysztof
Przepisy
11.02.2015 8:24
Smażone precle - najlepsze na tłusty czwartek!

Przepis

Porcja na 20 precli

Składniki:

500 g mąki

30 g świeżych drożdży

50 g cukru

250 ml ciepłego mleka

100 g smalcu

1 jajko

szczypta soli

skórka otarta z cytryny

szczypta imbiru

olej do smażenia

Składniki znajdziecie tutaj :)

Przygotowanie:

W misce kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę maki i ok 50 ml ciepłego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy rozczyn na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, mleko, roztapiamy smalec i dodajemy, jajko, skórkę z cytryny, szczyptę soli i imbiru. Wszystko zagniatamy i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Ciasto dzielimy na równe kulki ok 50 g, następnie kulki formujemy w wałek ok 40 cm i zawijamy precle. Na czystej ściereczce zostawiamy do wyrośnięcia.

Olej nagrzewamy do 175 C i smażymy na złocisty kolor. Precle odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem