Przepis
Porcja na 20 precli
Składniki:
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
250 ml ciepłego mleka
100 g smalcu
1 jajko
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
szczypta imbiru
olej do smażenia
Składniki znajdziecie tutaj :)
Przygotowanie:
W misce kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę maki i ok 50 ml ciepłego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy rozczyn na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, mleko, roztapiamy smalec i dodajemy, jajko, skórkę z cytryny, szczyptę soli i imbiru. Wszystko zagniatamy i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Ciasto dzielimy na równe kulki ok 50 g, następnie kulki formujemy w wałek ok 40 cm i zawijamy precle. Na czystej ściereczce zostawiamy do wyrośnięcia.
Olej nagrzewamy do 175 C i smażymy na złocisty kolor. Precle odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem