Ciasto Cygan

Beata
Ciasta
26.02.2016 0:20
Ciasto Cygan

Ciasto 150 g masła 250 g cukru pudru 6 żółtek 6 białek 100 g płynnego miodu 300 g zmielonego maku 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masło z cukrem pudrem i żółtkami utrzeć na gładką masę. Masa budyniowa 1/2 l mleka cukier do smaku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 250 g masła Do kubeczka odlać część mleka i wymieszać go z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną. Jeden mój syn uwielbia ciasta z galaretką, drugi syn ciasta z kremem, a córka z czekoladą Jedno ciasto spełniło trzy oczekiwania. Polewa 125 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Dodać miód, kakao,sodę mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką. Składanie ciasta 1 blat ciasta 1/2 masy budyniowej biszkopty galaretka 1/2 masy budyniowej ciasto polewa posypka ciasto cygan Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i wlać rozrobioną mąkę. Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo ugotowany, zimny budyń stale ucierając. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekroić na dwa blaty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2016/02/ciasto-cygan.html