Panierowane pieczarki

Dominika
Obiad
26.10.2015 18:58
Panierowane pieczarki

Składniki Ilość: 2 porcje 14 małych pieczarek mała cebula ok. 40 sera z niebieską pleśnią 2 jajka ok. 80 g mąki pszennej ok. 3 garści mieszanki sałat 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy cytryny olej do smażenia sól i pieprz do smaku W miseczce wymieszać jajka z mąką, musi nam wyjść ciasto o dość gęstej konsystencji, tak żeby nie spływała cała z pieczarek podczas smażenia. Do środka pieczarek (jeśli się nam zakleiły przez jajka, można lekko wydrążyć środek) wkładać trochę sera oraz podduszone nóżki pieczarek z cebulą. Obtaczać je w cieście i smażyć na średnim ogniu do momentu, aż się zrumienią, po czym odwrócić i przesmażyć jeszcze z drugiej strony. Ich nóżki oraz cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie poddusić na patelni na łyżce oleju, przez około 4 minuty. Mimo tego, że trzeba je smażyć na głębokim oleju, zjadam je bez wyrzutów sumienia, bo w końcu nie robi się ich codziennie. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i polać sosem sałatę. Na patelni rozgrzać dużo oleju, najlepiej tyle, żeby pieczarki były w nim zanurzone do połowy wysokości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/panierowane-pieczarki/